Baza Wiedzy
Miód i jego status kiedyś i dziś
Miód i jego status kiedyś i dziś
Miód – naturalny surowiec powstały z zebranego nektaru kwiatowego, spadzi, rosy miodowej oraz wypływających soków roślinnych wytwarzany przez pracowite pszczoły. Od wieków wiadomo, że oprócz swoich walorów smakowych, działa wzmacniająco i odżywczo na ludzki organizm. Chociaż nie jest lekiem, jako element codziennej diety może mieć zastosowanie wspomagające w profilaktyce chorób, jak i podczas wspomagania leczenia i rekonwalescencji. Niestety, w dzisiejszych czasach, ciągle jest niedoceniany, co odzwierciedla niskie spożycie miodu w Polsce na tle innych Państw Europejskich.
Miód – kiedyś
„Kraina mlekiem i miodem płynąca” – związek frazeologiczny, oznaczający dostatek, miejsce urodzajne, żyzne i obfitujące w bogactwa. Nie bez powodu użyty został w nim miód – który zaskakuje bogactwem swoich właściwości prozdrowotnych, stanowiąc zarazem naturalny produkt spożywczy o słodkim smaku i wysokich wartościach odżywczych dla organizmu.
Z tego właśnie powodu, już w czasach starożytnych, miód znalazł zastosowanie jako pożywienie oraz środek medyczny. Uważa się, że miód jest najstarszą substancją słodzącą wykorzystywaną przez człowieka. Stosowany przez wieki, zanim w kuchni pojawił się znany nam teraz powszechnie cukier, o innych substancjach słodzących XX i XXI w nie wspominając, to właśnie miód stanowił ważne i główne źródło cukrów w pożywieniu ludzi.
W „Aptece żywności” Carpera, znajdujemy wzmiankę, że dla starożytnych Egipcjan, miód był tym, czym dla dzisiejszej medycyny aspiryna – jednym z najbardziej popularnych leków. Miód został wymieniony w egipskim tekście medycznym – Papirus Smitha – 500 razy, jako składnik 900 leków. Szczególnie jest tam wychwalany jako środek gojący rany, czyraki i owrzodzenia – co znalazło również odzwierciedlenie w dzisiejszych czasach. Miód stosowany był powszechnie, przede wszystkim jako element codziennej diety, działając tym samym profilaktycznie.
Miód – dzisiaj
Współczesna medycyna również docenia właściwości miodu, uznając, że nie wykazuje on silnego działania farmakologicznego. Oznacza to, że miód nie ma zdolności szybkiego działania leczniczego zaraz po spożyciu, z czym mamy do czynienia po spożyciu jakiegoś leku. Miód spożywany w codziennej diecie posiada odżywczy i wzmacniający wpływ na organizm.
Co to dla nas oznacza? Nie powinnyśmy spożywać miodu tylko doraźnie, jak to się powszechnie uważa – w przypadku jakiegoś przeziębienia, czy innego schorzenia, ponieważ miód nie działa jak lek, czy panaceum na wszystko. Miód wykazuje swoje właściwości przede wszystkim poprzez regularne stosowanie i działa profilaktycznie. Przypisujemy mu również działania prozdrowotne przy jego stosowaniu podczas rekonwalescencji oraz wspomagająco jako uzupełnienie diety podczas leczenia niektórych chorób. Cechy te wynikają przede wszystkim z oddziaływania odżywczego na organizm, a tym samym na układ immunologiczny, a nie z konkretnego działania leczniczego, jakie mają substancje czynne występujące w lekach.
Dlaczego ważne jest zrozumienie tej różnicy? Celem nie jest pokazanie, że nie warto stosować miodu pod kątem właściwości prozdrowotnych – wręcz odwrotnie! Zrobienie z miodu panaceum, czy nawet wynoszenie, go do statusu leku spowodowało więcej szkody niż pożytku.
W Polsce przyjęła się opinia, że miód jest dobry na przeziębienia, dlatego jest on spożywany zwykle podczas choroby, a nie jako składnik zrównoważonej diety każdego dnia. Polacy w porównaniu do innych narodowości wykazują niewielkie spożycie miodu, a tym samym nie korzystają z jego prozdrowotnych właściwości.
Zatem pierwszy wniosek:
Jeśli chcesz korzystać z prozdrowotnych właściwości miodu, spożywaj go przede wszystkim profilaktycznie, a nie tylko podczas przeziębień.
Drugim ważnym aspektem wynikającym z powyższego stwierdzenia, że miód nie działa jak lek, jest fakt, że aby zobaczyć jego prozdrowotne działanie potrzebne jest jego długotrwałe stosowanie, połączone z systematycznym dostarczaniem go do organizmu.
W świecie „fast” i „instant”, w którym teraz żyjemy jest to coraz trudniejsze. „Fast” – ciągle gonimy, zapominając o tym, by zadbać o swoje zdrowie, a także by systematycznie przyjmować choćby porcję miodu każdego dnia. Do tego „instant” – chęć uzyskania szybkich efektów i wyników, powoduje że często odchodzimy od rozpoczętych działań, próbując kolejnego panaceum, które tym razem na pewno zadziała.
Drugi wniosek:
Jeśli chcesz korzystać z prozdrowotnych właściwości miodu uzbrój się w cierpliwość – stosuj go regularnie, a na pewno zobaczysz różnicę.
Niestety, znajdujemy statystyki, które wskazują, że w XXI produkcja miodu stanowi mniej niż 1% światowej produkcji cukru – wynosi ok. 1,2 mln ton, a przeciętne spożycie jest większe w krajach rozwiniętych, niż rozwijających się.
Miód – druga strona medalu
Jak wszystko w życiu, tak i w przypadku miodu mamy druga stronę medalu. Zaleca się go jako składnik codziennej diety. Nie możemy jednak zapomnieć, że jest on źródłem cukrów prostych, przez co wpływa na nasz organizm, i jest sporą dawką kalorii. Pamiętajmy, że miód należy stosować w określonych ilościach. W przypadku codziennej diety, miód może być bez zastrzeżeń stosowany przez osoby zdrowe. W przypadku osób cierpiących na jakieś schorzenia, może być zalecany, ale ze zwróceniem uwagi na konkretny rodzaj miodu oraz na jego ilość.
Niebawem ukażą się kolejne artykuły mówiące o poszczególnych właściwościach miodu i ich wykorzystaniu w konkretnych jednostkach chorobowych. Należy jednak pamiętać, że będą to informacje skierowane do ogółu populacji, a każda osoba uskarżająca się na daną jednostkę chorobową powinna skonsultować się z lekarzem, farmaceutą, bądź dietetykiem.
Jak zacząć regularnie stosować miód w swojej diecie?
1 Wskazówka: PIJ MIÓD NA CZCZO! (Dotyczy osób zdrowych)
Dzień wcześniej – wieczorem, przegotuj wodę, wypełnij nią szklankę i poczekaj aż wystygnie. Następnie dodaj do niej łyżeczkę miodu i wymieszaj. Następnego dnia o poranku, po wstaniu z łóżka dokładnie jeszcze raz wymieszaj wodę z miodem i wypij przed toaletą poranną i śniadaniem.